Şarj İstasyonları Elektriği Nereden Alıyor?

  • Anasayfa
  • Şarj İstasyonları Elektriği Nereden Alıyor?

Şarj İstasyonları Elektriği Nereden Alıyor?

Şarj İstasyonları Elektriği Nereden Alıyor?

Şarj İstasyonları Elektriği Nereden Alıyor?

Ecobox Şarj, elektrikli araçlarının olmazsa olmazı şarj istasyonları ile müşterilerinin karşısına çıkıyor. Elektrikli şarj istasyonları, elektrik enerjisini aracın bataryasına aktarıyor. Şarj istasyonları elektrik enerjisini şebeke elektriğinden alıyor. Akabinde elektrik istasyonu içerisindeki elektronik devreler, enerjiyi araç bataryasının kabul edeceği şekle dönüştürür.

Dönüştürme işlemi kapsamında ortaya alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC) kavramları çıkıyor. Şebeke elektriği, alternatif akım formunda oluyor. Yalnız elektrikli araçların bataryaları doğru akım formundaki elektrikle şarj oluyor. Bahsedilen bu unsurdan dolayı şarj istasyonlarında AC/DC dönüştürücü bulunuyor. Elektrikli araçla şarj istasyonu arasında bağlantı kurularak şarjın durumu, hızı, yoğunluğu ve batarya sağlığı hakkında bilgi sahibi olunulabilir.

Elektrikli Araba Şarj Etme Yöntemleri          

Elektrikli araba şarj istasyonları tarafından batarya dolumu şu yöntemlerle gerçekleşiyor;

  • Kablosuz (Wireless) şarj
  • Batarya değiştirme (QuickDrop)
  • Kablolu şarj

Kablosuz (Wireless) şarj, elektrikli araç şarj istasyonlarında şarj eklentisinin taşınma durumunu ortadan kaldırıyor. Kablosuz şarj yöntemi risksiz olmasının yanında pratik özelliklere de sahiptir. Kablosuz şarjda elektrikli araç zemine montajlanan indüktif elektrik alanına park edilir. Akabinde aracın bataryasının dolması beklenir. Batarya değiştirme (QuickDrop), abonmanlık üzerinden şarj işlemini gerçekleştiriyor. Batarya değiştirme yöntemi sayesinde şarjın dolmasını beklerken ortaya çıkan zaman kaybı önleniyor. Kablosuz ve kablolu şarj yöntemleriyle kıyaslandığında batarya değiştirme yönteminin daha avantajlı olduğu söylenilebilir. Batarya değiştirme işlemi, elektrikli araç dolum istasyonları ya da ilgili servis noktalarında yapılıyor. Kablolu şarj yöntemleriyse şöyle sıralanabilir;

  • Hızlı şarj
  • Ev tipi
  • Normal şarj

Hızlı (Seviye 3) Şarj Özellikleri

Hızlı (seviye 3) şarj, doğru akım (DC) şarj tipidir. Bu şarj tipi, bataryayı hızlı şekilde dolduruyor. DC şarj, 400-600 Volt’luk enerji aktarıyor. Yüksek düzeyde enerji aktardığı için aracın şarjı tamamen doluyor. Minimum 30 dk içerisinde elektrikli aracın bataryası dolar. DC şarj tipiyle araç 10 dakika şarj edildiğinde ortalama 65 km yol kat ediyor. Şarj istasyonları içerisinde yer alan seviye 3 tipine ait şarj ekipmanları elektrikli araca monte şeklindedir. Hızlı (seviye 3) şarj istasyonlarında şarjı gerçekleştiren ekipmanlar dolum noktalarındadır.

Ev Tipi (Seviye 1) Şarj Özellikleri

Ev tipi (seviye 1) şarj tipi, isminden anlaşılacağı üzere ev prizine takılıp şarj ediliyor. Yalnız seviye 3 şarj tipine kıyasla çok yavaş şarj ediyor. Şarj işlemi, 120 Volt enerji değeriyle sağlanıyor. Elektrikli araçlarda ev tipi şarj elemanları bulunur. Ev tipi prizle 1 saat şarj edilen araç, 6 ya da 8 km gider. Şarj işlemi esnasında güç dönüştürücüne gerek yoktur. Elektrikli araçların ev tipi şarjla tamamen şarj olması 7-29 arasında değişiyor. Yalnız bu durum modelden modele değişiklik gösteriyor.

Normal (Seviye 2) Şarj

Elektrikli araç şarj istasyonları arasında yer alan seviye 2, 1 saatlik şarjla 25-40 km arası gidiyor. Hızlı şarjla kıyaslandığında Seviye 2 uygun fiyatlıdır. Ev tipine göreyse daha hızlıdır. Seviye 2, orta hızlı şarj tipidir. Bu sebeple 240 V -400 V enerji aktarımı yapabilen prize ihtiyaç duyulur. Şarj edilirken herhangi güç dönüştürücüne gerek yoktur. Özellikle şarj işlemi taşınabilir 240 V fişlerle çok kolaylaşıyor. Araç tamamen 2-10 saat arasında şarj oluyor. Buradaki süre, aracın modeline göre değişebiliyor. Seviye 2 şarj tipleri çoğunlukla şu alanlarda yer alıyor;

  • Alışveriş merkezleri
  • Otoparklar
  • Dinlenme tesisleri
  • Benzinlikler

Şarj İstasyonları Kaç Dakikada Araçları Şarj Eder?

Şarj istasyonlarının elektrikli araçların bataryasını doldurma süreleri belirli faktörlere göre değişiyor. Şarj noktasının hızı ve bataryanın büyüklüğü şarj süresini belirleyen en büyük etkenlerdir. Ayrıca şarj süresini şu faktörlerde belirliyor;

  • Bataryanın doluluk durumu
  • Aracın en yüksek şarj oranı
  • Hava şartları

Sıcaklığın düşük olduğu zamanlarda şarj süresi de uzuyor. Bu durumun tam tersi olarak çok yüksek sıcaklıklarda da elektrikli araç şarj süreleri uzuyor. Teknolojik gelişmeler başta olmak üzere altyapı iyileştirmeleri gibi faktörler şarj süresinin kısalmasını sağlayacak. Hızlı şarj, sürücülerin yolculuklarının verimli geçmesini sağlıyor. Elektrikli araç şarj istasyonları fiyatıysa şarjın hızı ve enerji miktarına göre değişiyor. Elektrikli araç şarj istasyonları genel olarak enerji miktarı üzerinden ücretlendiriyor. Ecobox Şarj ile iletişime geçerek şarj istasyonları hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.