Kimler Şarj İstasyonu Kurabilir?

  • Anasayfa
  • Kimler Şarj İstasyonu Kurabilir?

Kimler Şarj İstasyonu Kurabilir?

Kimler Şarj İstasyonu Kurabilir?

Kimler Şarj İstasyonu Kurabilir?

Ecobox Şarj, elektrikli araçlar için şarj istasyonu kurulumu gerçekleştiriyor. Şarj istasyonları hem işletme amaçlı hem de kişisel kullanım amaçlı kuruluyor. Şarj istasyonlarını işletme amaçlı kurmak isteyenlerin “Şarj Ağı İşletmeci Lisansı” alması gerekiyor. Kişisel olarak kurulacak şarj istasyonlarındaysa alanın ve elektrik akımının uygun olması gerekiyor.

Şarj istasyonlarının güvenli ve standartlara uygun işletilmesi için Şarj Ağı İşletmeci Lisansı oluşturulmuştur. Şarj istasyonlarının işletilmesi için ayrıca ruhsat almak gerekiyor. Bu ruhsat şarj istasyonları için iş yeri açma ruhsatıyla ilgilidir. Kişisel amaçlı ev ya da iş yerlerine şarj istasyonu kurdurmak isteyenlerin lisans ve ruhsat almasına gerek yoktur.

Elektrikli Şarj İstasyonu Açmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Ticari şarj istasyonu kurmak isteyenlerin dikkat etmesi gerekenler şöyle sıralanabilir;

  • Şarj ağı işletmeciliği için EPDK Lisansı alınmalıdır.
  • İş yeri açma, çalıştırma ruhsatları dahil tüm gerekli olan yerel yönetim izinleri alınır.
  • Yönetmelik ve standartlara uygun şekilde hareket etmek müşteri memnuniyetini üst düzeye çıkarırken iş yeri güvenliğini de sağlar.
  • Çevresel ayak izinin azaltılması için şarj istasyonlarının güneş panelleri vb. yenilebilir enerji kaynaklarıyla desteklenmesi gerekir.
  • Hırsızlık gibi durumlara karşı güvenlik önlemleri alınmalıdır.
  • Elektrik güvenliğiyle ilgili de önlem alınması gerekiyor.
  • DC (Doğru Akım) ve AC (Alternatif Akım) şarj istasyonları arasındaki farklar göz önünde tutularak ona göre bir seçim yapılmalıdır.
  • Şarj istasyonunun kurulması planlanan alanın elektrik altyapısı, ihtiyaç duyulan güç kapasitesini karşılayıp karşılamadığına bakılmalıdır.

Şarj Ağı İşletmeciliği Lisansı Nedir?

Elektrikli araç şarj istasyonu açmak isteyenlerin EPDK şarj istasyonu yönetmeliği içerisindekileri dikkate alması gerekiyor. Şarj istasyonu açmak isteyenlerin öncelikle Enerji Piyasası Düzenleme Kurulumu’na (EPDK) “Şarj Ağı İşletmeciliği Lisansı” başvurusu yapması gerekir.

Şarj istasyonu işletmeciliğinin yapılabilmesi için Şarj Ağı İşletmeciliği Lisansı’nın mutlaka alınıp gerekli yasal standartlar ve yükümlülüklerin belgelenmesi gerekiyor. EPKD lisans bedeli ve şirket sermayesi gereksinimleri zaman içinde değişiyor. EPKD resmi web sitesinde belirtilen bilgilere göre lisans alma bedeli, 668.790 TL’dir. EPKD’nin yönetmeliğine göre şirket sermayesinin minimum 4 milyon 500 TL olması gerekir.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Seçimi

Şarj istasyonu seçimi yapılırken öncelikle hangi amaçla kullanılacağı belirlenmelidir. Aynı zamanda seçim yapılırken istasyonların maliyetleri ve tipleri de mutlaka dikkate alınması gerekiyor. DC şarj istasyonları, geniş alanlarda kullanılan şarj tiplerindendir. Elektrikli araçların hızlı şarj edilmesinde etkin rol oynuyor.

DC şarj istasyonlarının kullanıldığı alanlar şöyle sıralanabilir;

  • Dinlenme tesisleri
  • Otoyol
  • Şehir merkezleri

Genel olarak DC şarj istasyonları, trafiğin yoğun olduğu alanlara kuruluyor. DC şarj istasyonları, 50-350 kW arasında güç üretiyor. Bu şarj istasyonları, elektrikli araçların bataryalarının şarj düzeyiyle bağlantılı olarak hızlı şarj işlemini gerçekleştiriyor. DC şarj istasyonlarının şarj süresi, 30-60 dakika aralığında değişiyor. Diğer şarj istasyonlarıyla kıyaslandığında DC şarj istasyonlarının maliyetinin daha çok olduğu söylenebilir. AC şarj istasyonları, genel olarak ev ve iş yeri gibi kişisel alanlarda kullanıma uygun olarak tasarlanıyor. AC şarj istasyonları, elektrik şebekesine direkt bağlanıyor. AC şarj istasyonları, 3-22 kW arasında güç sağlıyor. AC şarj istasyonlarının şarj etme süreleri hem şarj düzeyi hem de tipine göre farklılık gösteriyor.

Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti

Elektrikli araçların şarj istasyonlarının kurulabilmesi için belirli miktarda ücret ödemek gerekiyor. Elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyetlerini aracın teknik özellikleri, priz sayısı, enerji çıkış gücü ve kurulum lokasyonundaki altyapıda belirliyor. Hızlı şarj istasyonlarının kurulum maliyetleri, normal şarj istasyonlarıyla kıyaslandığında daha yüksektir. Çünkü hızlı şarj istasyonlarıyla araçların bataryaları kısa sürede en yüksek kapasiteye ulaşır.

Şarj istasyonu maliyeti, kurulacak şarj istasyonunun sayısına göre de belirleniyor. Birden çok şarj istasyonunun kurulması direkt maliyeti yükseltir. Maliyeti yükselten diğer bir etkense şarj istasyonlarının ünite sayısıdır. Ayrıca şarj teknolojisi de maliyeti etkiliyor. Şarj teknolojilerinin seviyesi yükseldikçe fiyatta da artma oluyor. Şarj istasyonlarının kurulum maliyetlerine şu işletme maliyetleri de dikkate alınır;

  • Elektrik faturası
  • Yönetim ve izleme hizmetleri
  • Bakım ve onarım maliyetleri

Kurulum maliyetlerini kurulumda kullanılan malzemeler ve işçilik maliyetleri de etkiliyor. Aynı zamanda kurulum işleminin zorluğu ve kolaylığı da maliyetleri etkiliyor. Ecobox Şarj ile iletişime geçerek şarj istasyonu kurulumu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.