Ecobox Şarj, uzman ekibiyle Ankara’nın birçok yerinde Ankara şarj istasyonu hizmeti sunuyor. Elektrikli araçlar, sürdürülebilir ulaşım açısından hayati önem taşıyor. Günümüzde elektrikli araç kullanımının artmasıyla bağlantılı olarak şarj istasyonları sayısı da arttı. Dolayısıyla birçok kişi, elektrikli araç şarj istasyonlarının maliyetini ve ücretsiz olup olmadığını araştırmaya başladı.
Elektrikli araç şarj istasyonlarının iki türlü kullanım şekli var. İlki akaryakıt istasyonlarına benzer işletmelerdeki cihazlar kullanılabilir. İkincisi de kişi, kendi evinin bodrumuna kurmak üzere kişisel kullanıma uygun bir cihaz satın alabilir.
İşletmelerdeki şarj istasyonları doldurulan elektrik enerjisi miktarına göre fiyatlandırılıyor. Kişisel olarak evlerde kullanılan şarj istasyonlarıysa satın alınarak kişinin kendi himayesine geçiyor. Kişisel olarak kullanılan şarj istasyonlarında satın alma ücreti dışında başka ücret ödenmiyor. Elektrikli araç şarj istasyonu çeşitlerinin maliyeti; cihazın markası, modeli, batarya kapasitesi, batarya tipi ve türüne göre değişiyor.
Ankara şarj istasyonu türlerine göre şarj etme maliyetlerini şöyle sıralayabiliriz:
1. seviye şarj istasyonları, evlerin garajlarında ve otoparklarında kullanılacak şekilde tasarlanmıştır. Yalnız bu şarj istasyonu için elektrik şebekesine erişimin kolay olması gerekiyor. Elektrikli aracın evde şarj edilmesindeki maliyet, bölgede yer alan elektrik tarifesinden hesaplanıyor. 1. seviye şarj istasyonu, standart bir 220 volt şarj ünitesine sahip elektrik prizine takılabilir. Bu durumda arabanın tam olarak şarj edilmesi 6-24 saat sürer. Şarj etme süresi, aracın şarj teknolojiyle doğru orantılıdır.
Elektrikli araçlarda kullanılan diğer şarj istasyonu türü de 2. seviye şeklinde adlandırılan halka açık olanlardır. Bu şarj istasyonu türüne aynı zamanda varış noktası şarjı da deniyor. 2. seviye şarj istasyonlarının ücreti, istasyonları işleten işletmelere göre farklılık gösteriyor. 2. seviye şarj istasyonlarının bazıları ücretsizdir. Bazı istasyonların kullanım ücretleriyse şu şekilde hesaplanıyor;
Elektrikli araç şarj istasyonu içerisinde yer alan 3. seviye istasyonlar, DC hızlı şarj istasyonu şeklinde adlandırılıyor. Bu şarj istasyonu türü, 2. seviye şarj istasyonlarından daha hızlıdır. Elektrikli araçların bataryalarını 3. seviye şarj istasyonu, 30-40 dakika içerisinde %80 dolduruyor. 3. seviye şarj istasyonlarında ücretlendirme kullanım başınadır. Ücret tarifesi saatlik olan bu şarj istasyonları, büyük kentlerin otopark, petrol istasyonları vb. yerlerinde konumlandırılmıştır. Bu şarj istasyonunda elektrikli araç hızlı şarj edilir ancak maliyeti çok yüksektir.
Elektrikli araçların türü, şarj maliyetini önemli ölçüde etkiler. Elektrikli araç bataryalarının tümü aynı olmadığı için fiyatta da değişimler söz konusudur. Elektrikli araçlarda yer alan bataryaların her birinin kapasitesi çok farklıdır. Bir elektrikli aracın bataryası büyükse depoladığı elektrikte çok olur. Aynı zamanda şarj etme işleminin maliyeti de çoktur. Dolayısıyla bir elektrikli aracın şarj edilebilmesi için aracın türü, zaman ve maliyet hayati önem taşıyor.
Ankara şarj istasyonu maliyetini etkileyen başlıca unsurlar;
Elektrikli araçların batarya kapasitesi, pillerinde depolanan enerji ölçüsü kilowatt saat (kWh) şeklinde gösterilir. Elektrikli aracın şarj etme maliyeti, elektriğin maliyetine göre hesaplanır. Elektrikli araçların şarj maliyetleri şu şekilde hesaplanır;
Elektrikli araçların bataryaları;
Bataryaların yanı sıra elektrikli araçların şarj edilme yöntemlerinde de farklılıklar vardır. Elektrikli araçların şu üç temel şarj yöntemi var;
Ecobox Şarj ile irtibata geçerek elektrikli araç şarj istasyonu ücretleriyle ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Elektrikli araç şarj istasyonlarının ücretleriyle ilgili sıkça sorulan sorular ve cevaplarını şöyle sıralayabiliriz:
Elektrikli araçlar, şarj istasyonlarının özellikleri ve aracın batarya kapasitesine göre şarj edilir.
Şarj istasyonlarının kurulum süreleri, çalışılan firmanın hızı ve istasyonun kurulumuyla ilgili izinlerin çıkma süresine göre değişiklik gösteriyor.
Elektrikli araç şarj istasyonu fiyatlarını etkileyen faktörler; izinler alınırken yapılan masraflar, istasyon sayısı ve kullanılan malzemeye göre değişiyor.