Şarj İstasyonu Ücretsiz mi?

  • Anasayfa
  • Şarj İstasyonu Ücretsiz mi?

Şarj İstasyonu Ücretsiz mi?

Şarj İstasyonu Ücretsiz mi?

Şarj İstasyonu Ücretsiz mi?

Ecobox Şarj, işletme amaçlı ya da kişisel kullanımlar için elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu gerçekleştiriyor. Elektrikli araçların bataryalarının şarj edilmesini için tasarlanan şarj istasyonları cihaz ve tesis şeklindedir.

Elektrikli araç şarj istasyonları, üç farklı düzeyde şarj işlemini gerçekleştiriyor. AC seviye 1 şarj istasyonları ev prizlerine bağlanabiliyor. AC seviye 1’in gücü düşüktür. AC seviye 2 şarj istasyonları, çok yüksek güce sahiptir. Halka açık alanlar, halka açık otoparklar ve işletmelerde kullanılıyor. DC hızlı şarj istasyonlarıysa en yüksek güce sahip olandır. Otoyol istasyonları başta olmak üzere trafiğin çok olduğu yerlere kurulurlar. Elektrikli araç şarj istasyonlarını kullanmak ücretlidir. Ücret; şarj istasyonu işletmecisinin sağladığı özel kart, kredi kartı ve mobil uygulamayla ödeniyor. Şarj istasyonları sayesinde elektrikli araçların şarj bitmesi ve bununla bağlantılı olarak yolda kalma durumunun önüne geçilir. Çevre dostu bir uygulama olan şarj istasyonları, elektrikli ara. Kullanıcılarına hareket özgürlüğü sunuyor.

Şarj İstasyonları Nasıl İşler?

Elektrikli araç şarj istasyonları, elektrik enerjisini araç bataryasına iletir. Bu sistem birçok farklı bileşikten oluşuyor. Şarj istasyonu temel parçaları şöyle sıralanabilir;

  • Şarj istasyonlarında enerji sağlayan güç kaynağı vardır. Bu enerjinin geliş yeri, elektrik şebekesidir.
  • Şarj istasyonlarında özel cihazlar vardır. Bu cihazlar, şarj edilen enerji miktarını ölçüyor. Böylelikle ne kadar enerji harcandığı öğrenilebilir. Böyle bir durum faturalandırma açısından önemlidir.
  • Elektrikli araç istasyonları hem araçla hem de istasyonla bağlantı kuruyor. Bağlantı kurma işlemi için özel bağlayıcı ve kablolardan yararlanılır. Bağlayıcıların özelliği, farklı araç tipleriyle uyum sağlayacak şekilde standartlardan oluşmasıdır.
  • Şarj istasyonları merkezinde kontrol ünitesi bulunuyor. Kontrol ünitesinin görevi, şarj sürecinin yönetilip denetlenmesidir. Kontrol ünitesi sayesinde araç bataryası güvenle şarj edilir.

Kullanım Alanlarına Göre Şarj İstasyonları

Şarj istasyonları kullanım alanlarına göre kendi içinde 3’e ayrılıyor. Bu şarj istasyonlarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Özel erişimli şarj istasyonları
  • Halka açık şarj istasyonları
  • Kısıtlı erişimli şarj istasyonları

Özel erişimli şarj istasyonları, elektrikli araç modellerinin olduğu otomobil markalarının bayilerinde yer alıyor. Yalnızca marka neyse ona ait elektrikli araçlar şarj edilir. Halka açık şarj istasyonlarıysa genellikle ücretsizdir. Çünkü devlet iştirakli işletmeler, belediyeler ve AVM yönetimleri tarafından kuruluyor.

Kısıtlı erişimli şarj istasyonlarını özel enerji şirketleri kuruyor. Kısıtlı erişimli şarj istasyonlarını kullanabilmek için ödeme yapılması ya da abone olunması gerekiyor. Elektrikli araç sahipleri, şirket tarafından sunulan aboneliği seçerek ödemeyi yapabilir.

Elektrikli Araçların Şarj Dolum Maliyetleri

Elektrikli araba şarj istasyonları, markalara özel ve halka açık şarj istasyonlarıysa herhangi bir ödeme yapmaya gerek yoktur. Bahsedilen şarj istasyonlarından kolayca aracın bataryası doldurulur. Yalnız kısıtlı erişim kapsamındaki şarj istasyonlarında mecburen dolum ücreti ödenmesi gerekiyor. Kısıtlı erişim kapsamındaki şarj istasyonlarında fiyatlandırma politikası belirlenirken iki faktör dikkate alınır. İşletmeler tarafından sunulan fiyat politikası ve araç batarya kapasitesi ücretlendirmeyi etkiliyor.

Elektrikli araçların şarj maliyeti şu şekilde hesaplanır: “Birim başına elektrik maliyeti x arabanın batarya kapasitesi” Belirtilen bu formül, araç bataryasının tam dolum maliyetinin tahmini bulunmasını sağlıyor. Yalnız DC ve AC şarj istasyonları bazı noktalarda birbirinden ayrılıyor. Şarj süresi ve elektrik akımı noktasında fark olduğundan dolayı maliyete bakılırken istasyon türü de mutlaka dikkate alınıyor. Elektrikli araçların şarj etme süresi ve yakıt ihtiyacını istasyonda kullanılan teknoloji belirliyor. Ayrıca bu noktada elektrikli araçta kullanılan sistemde etkilidir.

Şarj İstasyonları Nasıl Kullanılır?

Ankara elektrikli araç şarj istasyonları bulma ve kullanma süreçleri çok basittir. Harita servisleri ya da mobil uygulamalardan şarj istasyonlarıyla ilgili şu bilgilere ulaşılır;

  • İstasyon konumu
  • İstasyon tipi
  • Şarj ücretleri

Mobil uygulama ya da haritalardan bakılan şarj istasyonuna gidildikten sonra sürücü boş bir park alanına aracını park eder. Şarj istasyonuna ait şarj kablosu araç şarj bağlantı noktasına takılarak şarj işlemine başlanır. Şarj, mobil uygulama üzerinden ya da istasyon ekranından başlatılır. Şarj işlemi tamamlandıktan sonra sürücü, şarj kablosunu söküp yoluna devam eder. Şarj istasyonlarının son teknolojiyle tasarlanması ve kullanışlı olması elektrikli araçlara olan rağbeti artırıyor. Elektrikli araçların günlük kullanılmasını kolaylaştırıyor. Ecobox Şarj ile iletişime geçerek elektrikli araç şarj istasyonları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.