En Yakın Şarj İstasyonu

En Yakın Şarj İstasyonu

En Yakın Şarj İstasyonu

En Yakın Şarj İstasyonu

Ecobox Şarj, çeşitli otoyol, alışveriş merkezleri, otopark ve halka açık alanlara Ankara şarj istasyonu kurulumu hizmeti sunuyor. Şarj istasyonları, elektrikli araçların bataryasının kolay ve güvenli şekilde elektrik enerjisiyle doldurulmasını sağlıyor. Elektrikli araç şarj istasyonları özel evlere de kurularak kişisel olarak da kullanılabilir.

Elektrikli araç şarj istasyonları, altyapısı uygun yerlere kurulur. Eğer kurulması planlanan yerin altyapısı iyi değilse altyapının uygun hale getirilmesi sağlanır. Bu sayede elektrik kaçağı gibi durumlardan ortaya çıkabilecek olumsuz durumların önüne geçilir. Şarj istasyonları, petrol bağımlılığını büyük oranda azaltıyor. Aynı zaman enerji kaynaklarının verimli kullanılmasında da etkin rol oynuyor. Hava kirliliğinin de önüne geçiyor.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Seviyeleri Nelerdir?

Ankara şarj istasyonu seviyelerini şöyle sıralayabiliriz:

  1. Seviye 1- Ev Şarjı

Seviye 1’de elektrikli araç bataryaları, normal prizle dolduruluyor. Özel güç devresiyle kolayca bu sevide araç şarj edilir. Üç ayaktan oluşan bir ev tipi fiş, elektrikli araca takılıp evde şarj etme işlemi yapılabilir. Ev şarjı ile elektrikli araç bataryası, 8 ile 12 saatte doldurulur. Bu süre, bataryanın doluluk oranı ve kapasitesine göre değişiyor. 120 V’luk AC priz ile şarj işlemi, 1.5 kW ile 2.9 kW arasında değişiyor.

  1. Seviye 2- Halka Açık Şarj

Seviye 2 yani halka açık istasyonları özel olarak kurulur. Seviye 2 şarj istasyonlarının ev ve iş yerlerine kişisel amaçlı olarak kurulumu çok maliyetlidir. Seviye 2 şarj istasyonları insan kalabalığının çok olduğu otopark gibi alanlara kurulur. Örneğin, seviye 2’de 240V AC fiş kullanılırsa şarj oranı yaklaşık 6.5 kW-22 kW aralığında olur. Elektrikli araçla bağlantılı olarak tam şarj süresiyse 1-11 saat aralığında değişiklik gösteriyor.

  1. Seviye 3- Hızlı Şarj

Ankara şarj istasyonu seviye 3, çok yeni bir teknoloji olarak ifade edilebilir. Bundan dolayı çok yaygın olduğunu söylemek mümkün değil. Seviye 3 şarj istasyonlarının eve kurulumu imkansızdır. Bu durumun en önemli nedeni 480V AC-DC ile çalışması olduğunu söyleyebiliriz. Seviye 3’te şarj oranı 40 kW-100 kW+ aralığında değişiyor. Seviye 3 şarj istasyonlarında CSS ya da CHAdeMO konektör kullanılıyor. Seviye 3 ile tam şarja 20 dakika-1 saat aralığında ulaşılıyor.

Elektrikli Araçlar Ne Kadar Sürede Şarj Olur?

Elektrikli araçların şarj olma süreleri çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiyor. Kullanılan şarjın seviyesinin yanı sıra bataryanın dolma süresi şu etkenlerle de bağlantılıdır;

  • Hava koşulları
  • Şarj etme yöntemleri
  • Bataryanın doluluk durumu
  • Kablolu şarjlarda kullanılan şarj düzeyi
  • Kullanılan istasyon ve şarj dolum noktasının en yüksek şarj miktarı
  • Aracın bataryasının kapasitesi

Elektrikli araçlar tam doldurulacağı zaman ödenecek ücret hem elektrik fiyatları hem de kullanılan şarj düzeyine göre değişiyor. Elektrikli araçların şarj edilmesi, içten yanmalı motorlu araçlarda kullanılan kilometre başına benzine kıyasla daha uyguna mal olur. Elektrikli araçların şarj ücretini belirleyen diğer unsurları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Enerji tüketimi
  • Şarj ücretleri
  • Pil kapasitesi

Elektrikli Araçların Şarjı Biterse Ne Olur?

Karayolları, otoparklar, halka açık alanlar vb. çeşitli yerlere şarj istasyonu kurulması sayesinde elektrikli araçlar kesintisiz yol alır. Elektrikli araçların şarjı bittiğinde çalışmaz. Dolayısıyla yolda kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalınır. Bu tür bir olumsuz duruma karşı şarj istasyonlarının yaygınlaşması gerekiyor. Elektrikli araçlarda şarj seviyesi düştüğünde sürücü, sesle uyarılır. Sınırlı menzille araç sürülmeye devam edilir. Böyle durumlarda şarj istasyonu haritasına bakıp en yakın şarj istasyonu araştırılıp oraya gitmek mantıklıdır.

Elektrikli araç şarj işlemlerinde güvenlik çok önemlidir. Özellikle uygun ve güvenli aynı zamanda sertifikalı şarj ekipmanlarıyla aracı şarj etmek ortaya çıkabilecek olumsuzlukların önüne geçer. Evlere kurulan şarj istasyonları kullanılmadan önce mutlaka prizler kontrol edilmelidir. Prizlerde yıpranan ve hasarlanan varsa kesinlikle şarj istasyonu çalıştırılmamalı hatta hemen prizler değiştirilmelidir.

Elektrikli araçların hızlı şarj özelliğinde olup olmadığına da bakılmalıdır. Elektrikli araç, hızlı şarj özelliğine sahipse ona uygun bir şarj istasyonu kurmanız gerekiyor. Ecobox Şarj ekibi, şarj istasyonlarını kurmadan önce hem elektrik tesisatı hem de prizleri kontrol edip cihazı kaldırıp kaldıramayacağına bakar. Ecobox Şarj ile iletişime geçerek detaylı olarak en yakın Ankara şarj istasyonu hakkında bilgi alabilirsiniz.