Apartmanda Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?

  • Anasayfa
  • Apartmanda Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?

Apartmanda Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?

Apartmanda Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?

Apartmanda Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?

Ecobox Şarj, apartmanlarda kullanılmak üzere elektrikli araba şarj cihazları kurulumu gerçekleştiriyor. Şarj cihazları hem çevre dostu hem de sürdürülebilir ulaşım sisteminde önemli rol oynuyor. Apartmanlara kurulan şarj cihazları, apartman sakinleri ve ziyaretçilere büyük kolaylık sağlıyor.

Yalnız apartman otoparklarına şarj istasyonunun kurulması için bazı kurallara uyulması gerekiyor. Şarj cihazları uzman olmayan kişiler tarafından apartmanlara kurulduğunda ciddi güvenlik problemlerine neden olabilir. Özellikle elektrik yapılarına yük olup yangın, patlama gibi durumlara yol açabilir. Apartmanlara kurulacak olan şarj cihazlarının Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği’ne göre yapılması gerekiyor.

Apartmanda Elektrikli Araba Şarj İstasyonu Yönetmeliği

Apartmanların ortak alanlarına elektrikli araba şarj istasyonu hem ekonomik hem de konforlu bir kullanım sunar. Ancak şarj istasyonlarının kurulumunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Otopark Yönetmeliği’ne uygun olması gerekiyor. Bu yönetmeliğe kurulumda şu şartlar taşımalıdır;

  • Zorunlu otopark sayısı 20 ve üzerindeki yapıların şarj ünitesi 1 taneden az olmamalıdır.
  • Apartman otoparkları elektrikli araçlara uygun şekilde düzenlenmelidir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bir genelge yayınlayarak apartmanlara elektrikli araç şarj istasyonu kurulumunu kolaylaştırdı. Genelgede şarj üniteleriyle ilgili şu detaylara yer verildi;

  • Ünitelerin inşa sürecine gerek olmadan kolay taşınabilir ve monte edilmiş şekilde kurulacağı,
  • Kurulum için kapalı alana gerek olmadığı,
  • Elektrik, yangın noktasında güvenlik önlemleri alınan ünitelerin kurulumunda yapı ruhsatına gerek yoktur,

Apartmanlara Elektrikli Araba Şarj İstasyonu Kurmak için Gerekenler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye göre şarj istasyonları ortak alanlarda şu şekilde kurulur;

  • Apartmanların ortak alanlarına elektrikli araba şarj istasyonu kurulabilmesi için kat sakinlerinin yarısından bir fazlası tarafından onaylanması gerekir.

Kat sakinine tahsisli otopark alanına elektrikli araba şarj istasyonu kurulumu için öncelikle yöneticiden izin alınmalıdır. Kat sakinine tahsisli otopark alanı oluşturulurken şu şartlara uymak gerekiyor;

  • Kurulması planlanan şarj ünitesi, seyyar ya da duvar tipinde olabilir. Apartman yönetimi tarafından belirlenen kablo güzergahına uygun olarak kişi kendine ait sayaçtan elektrik çekme olanağına sahiptir.
  • Elektrikli araç sahipleri kendi dairelerine ait otopark alanına üniteyi kurmayı düşünüyorlarsa tüm kat sahiplerinin 5’te 4’ünden onay almalılar.
  • Elektrikli araba şarj üniteleri altyapısı, elektrik mühendisinin çizmiş olduğu tadilat projesi kapsamında oluşturulur.

Apartmanlarda Elektrikli Araba Şarj İstasyonu Kurmanın Avantajları Nelerdir?

Apartmanlara elektrikli araba şarj istasyonu kurmanın birçok avantajı vardır. Bu avantajlar şöyle ifade edilebilir;

  • Potansiyel kiracılar ve alıcılar açısından cazip hale gelirler.
  • Apartmanların maddi değerini artırır.
  • Apartman sakinleri güvenli ve kolayca araçlarını şarj edebilir. Apartman sakinlerinin memnun eder.
  • Elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlara kıyasla çevresel etkileri azdır. Böyle bir durumda doğal olarak apartmandakileri hem elektrikli araç kullanımı hem de şarj istasyonu kurulumuna yönlendirir.

Normal Prizle Elektrikli Araba Şarj Edilir mi?

Elektrikli araç şarj işlemi evde yapılacaksa özel cihaz kullanılmalıdır. Özel elektrikli araba şarj cihazı, arabaya göre üretilmektedir. Arabaya özel üretilen cihaz, elektrik şebekesine güvenli şekilde bağlanarak şarjı gerçekleştirir. Şarj cihazının kurulumu için konum belirlenir.

Şarj cihazı, apartmanların garajlarına monte edilerek kullanılır. Şarj cihazı, garajda uygun bir prizlere takılmalıdır. Aksi takdirde elektrikle ilgili önemli problemlere yol açar. Apartmanlardaki prizlerin elektrik gücü, dışarıdaki şarj istasyonlarından daha azdır. Dolayısıyla bu durumda şarj süresini önemli ölçüde uzatmaktadır. Örneğin, dışarıda 1 saat içinde elektrikli araç şarj olurken bu süre apartmandaki normal prizde 10 saate çıkabilir. Bu durum, apartmanlardaki prizlerin ev tipi elektrik gücüne sahip olmasından kaynaklanıyor. Elektrik akımının çok yüksek olduğu şarj istasyonlarında araçların bataryası hızlıca dolar.

Ecobox Şarj ilk olarak şarj ünitesinin kurulacağı apartmanda elektrik tesisatını kontrol eder. Halihazırdaki elektrik akımlarının şarj ünitelerini destekleyecek düzeyde olup olmamasına da bakılır. Yeterli düzeyde değilse gerekli tüm ayarlamalar yapılır. Elektrikli araba şarj cihazı, tüm güvenlik standartlarını karşılaması gerekiyor.  Elektrikli araç şarj istasyonlarının apartmanlara kurulum maliyetini şu noktalar belirliyor;

  • Şarj istasyonu teknolojileri
  • Elektrik altyapısı durumu
  • Teknik yeterlilikler

Elektrikli araba sahipleri kendilerine ait elektrik saatinden kablo çekip şarj işlemini gerçekleştirmemelidir. Böyle durumlarda yukarıda belirtildiği gibi elektrik gücü yetmediği için yangın ya da sigorta atmasına neden olur. Ecobox Şarj ile iletişime geçerek apartmanlara elektrikli araba şarj cihazı kurulumu hakkında bilgi alabilirsiniz.