Ankara’ da Elektrikli Araç Şarj İstasyon Kurulumu Fiyatları (2024)

  • Anasayfa
  • Ankara’ da Elektrikli Araç Şarj İstasyon Kurulumu Fiyatları (2024)

Ankara’ da Elektrikli Araç Şarj İstasyon Kurulumu Fiyatları (2024)

Ankara’ da Elektrikli Araç Şarj İstasyon Kurulumu Fiyatları (2024)

Ecobox Şarj, uzman ekibiyle Ankara şarj istasyonu kurulumu gerçekleştiriyor. Şarj istasyonları, hibrit teknolojili (PHEV) ve tam elektrikli (BEV) özelliğe sahip araçların şarj edilmesini sağlıyor.

Elektrikli araçlara uygun yapıya sahip konnektörlerden oluşan şarj istasyonları, elektrik enerjisiyle çalışıyor. Ankara elektrikli araç şarj istasyonu modelleri, hızlı şarj teknolojileriyle çalışıyor.

Elektrikli şarj istasyonları, elektrikli araçların bataryasının elektrik enerjisiyle dolmasını sağlıyor. Elektrikli araçların çalışmasını sağlayan şarj istasyonları genel olarak alışveriş merkezleri, toplu alanlar, şehir merkezleri ve otoparklarda yer alıyor.

Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayan şarj istasyonları, hava kirliliğini de önemli ölçüde azaltıyor. Aynı zamanda petrol bağımlılığının azaltılmasında da önemli etkiye sahiptir.

 

Ankara’da Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulumu Maliyetini Etkileyen Faktörler

 

Ankara şarj istasyonu kurulum maliyetini etkileyen unsurları şöyle sıralayabiliriz;

  • Şarj istasyonunun kurulacağı konum, iç elektrik dağıtım panosundan uzaksa ek olarak kablo döşeme ya da birden çok iç duvarı delme gibi işlemler gerekebilir. Bu durumda şarj istasyonu kurulumunu direkt artırır.
  • Bazı alanlara şarj istasyonları kurulurken daha çok zaman ve emek harcanmaktadır.
  • Evlerin bazılarının yapıları tam olarak şarj istasyonu kurmaya elverişli değildir. Bundan dolayı istasyonun kurulabilmesi için üç feet kalınlıkta dış taş duvarların delinmesi gerekiyor. Dış taş duvarların delinmesi de çaba, zaman ve dikkat gerektiriyor.
  • Şarj istasyonları ev gibi yaşam alanlarına kurulacaksa elektrik sisteminin çok iyi çalışması gerekiyor. Evlerdeki elektrik sistemlerinin şarj istasyonlarının ihtiyacı olan enerjiyi karşılaması için sistemin güçlendirilmesi gerekiyor.

Yukarıdaki noktalara ek olarak kullanıcılar dilerse şarj istasyonlarına güvenlik lambası da taktırmak isteyebilir. Böyle durumlarda da şarj istasyonunun maliyeti artmaktadır.

 

Ankara Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Fiyatları

 

Ankara elektrikli araç şarj istasyonu kurulum fiyatları yukarıda belirtildiği üzere birçok etkene bağlı olarak değişiyor. Bu sebeple fiyat konusunda kesin bir veri söylemek mümkün değil. Fiyat konusundan önce nasıl bir istasyon kurulmak istendiğine karar verilmesi gerekiyor. Şarj istasyonlarının tiplerine göre kurma maliyetleri şöyle sıralanabilir:

 

  1. DC Şarj İstasyonları

DC şarj istasyonlarının en önemli özelliği, elektrikli araçları hızlı şekilde şarj etmesidir. Şehir merkezleri, otoyollar vb. trafiğin yoğun olduğu yerlere genellikle DC şarj istasyonları kuruluyor. DC şarj istasyonları, direkt DC elektrik sağlıyor. Aynı zamanda 50-350 kW arasında da güce sahiptir. DC şarj istasyonlarıyla elektrikli araçlar, bataryanın şarj düzeyine bağlı olarak hızlı şarj ediliyor. Yaklaşık 30 ile 60 dakika arasında elektrikli araçlar şarj edilir. DC şarj istasyonlarının kurulum maliyeti yaklaşık olarak 50.000-100.000 dolar arasıdır.

 

  1. AC Şarj İstasyonları

AC şarj istasyonları, evlere ya da iş yerlerine kurulabilir. Elektrikli araçlarını evlerde kullanmak isteyenler AC şarj istasyonlarından yararlanabilir. AC şarj istasyonları direkt olarak elektrik şebekesine bağlanarak elektrikli araçların şarj edilmesini sağlıyor. AC şarj istasyonları, 3-22 kW güçten oluşuyor. AC şarj istasyonlarının elektrikli araçları şarj etme süresi, aracın şarj seviyesi ve batarya boyutuna göre değişiyor. Ev ve iş yerlerinde kullanıma uygun olan bu şarj istasyonlarının maliyetiyse 1.000-3.000 dolar arasında değişiyor. AC şarj istasyonlarının kurulum maliyeti, DC şarj istasyonlarına kıyasla daha uygundur.

 

  1. Hızlı Şarj İstasyonları

Hızlı şarj istasyonları ve DC şarj istasyonları birbirine çok benziyor. Ancak hızlı şarj istasyonları DC şarj istasyonuna kıyasla daha yüksek güçten oluşuyor. Hızlı şarj istasyonları, ortalama 350 kW’a kadar güç sağlayabiliyor. Elektrikli araçların bataryasını hızlı şarj istasyonları, ortalama 10-30 dakika arasında şarj ediyor. Hızlı şarj istasyonları çoğunlukla otel, alışveriş merkezleri, lokantalar gibi insanların çok olduğu yerlere yerleştiriliyor. Hızlı şarj istasyonlarının kurulum fiyatıysa 100.000-200.000 dolar arasındadır. DC şarj istasyonlarına kıyasla daha yüksek fiyatlıdır. Ecobox Şarj ile iletişime geçerek Ankara şarj istasyonu kurulumuyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Ankara’da elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu fiyatıyla ilgili sıkça sorulan sorular ve cevaplarını şöyle sıralayabiliriz:

 

  1. Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurmak Karlı mı?

Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak uzun vadede karlı bir iştir.

 

  1. Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur?

Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak isteyenler öncelikle EPDK’ya başvuru yaparak “Şarj Ağı İşletmeci Lisansı” alması gerekiyor. Akabinde istasyonun kurulacağı bölgede yer alan yetkili idareden de ruhsat ya da iş yeri açma izni alınmalıdır.

 

  1. Elektrikli Araç Şarj İstasyonunu Kimler Açabilir?

Elektrikli araç şarj istasyonu açabilmek için çeşitli resmi süreçlerin tamamlanması gerekiyor. İlk olarak şarj ağı işletmeciliği lisansının alınması gerekmektedir.